21 ŞUBAT DÜNYA ANADİL GÜNÜ KUTLU OLSUN.
Tarih: 21.02.2020 | Okunma Sayısı: 619
Barış içerisinde ve bir arada yaşamanın temel koşulu, her bireyin kendi anadilini özgürce konuşabilmesidir. On binlerce yıl içerisinde oluşmuş olan dillerin her biri, o dilleri konuşan bireylerin mirası olmakla birlikte, bütün insanlığın maddi ve manevi ortak mirasıdır. İnsan hakları ve kültürel haklar kapsamında her bireyin kendi anadilinde eğitim görme, kendi anadilinde konuşma, okuma ve yazma hakkı vardır. Bu vesileyle Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak bütün halkların 21 Şubat Uluslararası Anadil Gününü kutlarız.

Şert û merca bingehîn a di nava tixûbên aşitiyê de jiyana hevgel ew e ku her ferd bikaribe bi zimanê xwe yê dayikê bipeyive. Ew zimanên heyî yên ku di nava dehhezar salan de hatine pê her yek ji wan, mîrata malhebîn û manewî ya hevpar a wî neteweyî ye. Di tixûbên mafên mirovan û mafên kultirî de, her ferd xwedanmafê; perwerdehiya zimanê dayikê, bi zimanê xwe peyivandinê û bi zimanê xwe nivîsandinê ye, ji ber vê yekê em wekî Komîsyona Mafên Mirovan a Baroya Mêrdînê 21ê Reşemiyê, Roja Zimanê Dayikê ya Navneteweyî pîroz dikin.

الشرط الأساسي للعيش في سلام وتعايش هو أن كل فرد يستطيع أن يتحدث لغته الأم بحرية.  كل لغة من اللغات التي تشكلت منذ عشرات الآلاف من السنين هي إرث الأفراد الذين يتحدثون هذه اللغات ، ولكن التراث المشترك المادي والروحي للإنسانية جمعاء.  ضمن نطاق حقوق الإنسان والحقوق الثقافية ، لكل فرد الحق في أن يتعلم بلغته الأم ويتحدث ويقرأ ويكتب بلغته الخاصة.  في هذه المناسبة ، بصفتنا لجنة حقوق الإنسان التابعة لنقابة المحامين في ماردين ، نهنئ اليوم العالمي للغة الأم في ٢١ فبراير لجميع الشعوب.
20.09.2024
AV. İSMAİL ELİK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.