GARİBE GEZER’İN ÖLÜMÜ VE CENAZESİNİN TESLİMİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMAMIZ
Tarih: 12.12.2021 | Okunma Sayısı: 585

GARİBE GEZER’İN ÖLÜMÜ VE CENAZESİNİN TESLİMİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMAMIZ

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkence gördüğünü ve cinsel saldırıya maruz kaldığını defaten söyledikten sonra şüpheli olarak ölen Garibe Gezer'in cenazesi 10 Aralık 2021 tarihinde Mardin'e getirildi. Garibe Gezer’e yönelik işkence iddialarının daha öncesinde basına yansımasının ardından şüpheli bir şekilde ölüm haberini almamız konu ile ilgilenmemizi kaçınılmaz kılmıştır. Nitekim yapılan otopsinin hem aileden hem de aile avukatlarından habersiz yapılması, otopsi belgesinde herhangi bir bilginin yer almaması, verilen tek bilginin vefat olması, ölüme ve ölümün oluşuna dair herhangi bir bilginin yer almaması vehameti arttırmakta, Garibe Gezer ölümünün etkin soruşturulması ve aydınlatılması gereken bir ölüm olduğunu tarafımıza ifade etmektedir. Bu husus ölüm hakkındaki şüpheleri arttırdığı gibi Garibe Gezer’in uğradığı işkencenin üstünün karartılmak istendiği şüphesini de doğurmuştur.

Aldığımız bu bilgiler ışığında temelde yaşam hakkı ihlalinin neticesi olan bu ölümün, özellikle veda hakkı ve gömülme hakkını korumak adına, getirilen cenazenin karşılanması anında Mardin Havaalanında hazır bulunduk. Cenazenin aileye teslimi ve memleketi olan Dargeçit’e götürülmesi sırasında hem cenazeye hem aileye ve hem de ailesi ile dayanışmada bulunmak üzere havaalanında bulunanlara yönelik uygulamalar başlı başına ayırımcılık ve nefret suçunu oluşturmuştur.
Öncelikle havaalanına cenaze nedeniyle yoğun bir kolluk görevlendirmesi yapılmış ve görevlendirilen kolluk orada hazır bulunan aile ve vatandaşlara yönelik dışlayıcı tutum ve söylemlerde bulunmuştur. Buna dair sosyal medyaya yansıyan görüntüler kamuoyu vicdanlarını yaralamıştır. Bizzat kolluk tarafından halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işlenmiştir.

Yine cenazenin havaalınından Dargeçit’e nakli için gönderilen Mardin Büyükşehir Belediyesine ait cenaze nakil aracı cenazeyi almadan geri dönmüştür. Aracın hiç gelmemesi dahi ayrımcılık suçu kapsamında değerlendirilmesi gerekecek bir husus iken aracın havaalanına gelip cenazeyi almadan dönmesi hem ayrımcılık hem de halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu oluşturmuştur. Öyle ki, Mardin Büyükşehir Belediyesine ait cenaze nakil aracı cenazeyi almadığından cenaze saatlerce havaalanında bekletilmiş ve bu suretle ailesine eziyet edilmiştir. Cenaze nakil hizmeti sağlayan kamu kuruluşu ayrımcılık yaparak görevini kötüye kullanmıştır. Cenaze nakil aracının geri gitmesi hususu ile ilgili Garibe Gezer ailesinin yaptığı görüşmede aileye ‘’kendi imkanlarınız ile götürün’’ denildiği ve aracın geri gönderildiği ifade edilmiştir.
Yoğun uğraşlar sonunda il dışından bir araç tahsis edilmiş ve cenazenin nakli ancak il dışından aracın gelmesi ile sağlanmıştır.

Ancak sonrasında yol güzergâhında polis tarafından uygulama noktası oluşturulmuş, alternatif yollar kapatılmış ve hem cenaze aracı hem de cenazeyi götürmek üzere gelen aile ve vatandaşlar uygulama nedeniyle uzun süre trafikte tutulmuştur. Ancak bu uygulama rutin yapılan uygulamalardan farklı olup hem özel durumu olan insanlara geçiş kolaylığı sağlanmamış hem de alternatif yollar uygulama noktası öncesi kapatılmıştır. Bu nedenle cenaze nedeniyle aileye ve aile ile dayanışma gösteren vatandaşlara eziyet ettirilmek istenildiği duygusu hem orada bekletilen hem de sosyal medya üzerinden gelişmeleri takip eden insanlarda oluşmuştur.
Son olarak; Garibe Gezer ölümü sıradan bir ölüm olarak değerlendirilemez. Tutuklu olduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde uğradığı işkence ve kötü muamele hakkında etkin bir soruşturma yapılmaması ve işkencenin önlenmesi bir yana bu işkencenin devam etmesi Garibe Gezer ölümüne yol açmıştır.

Bu sebepler ile hem işkence iddiasının hem de ölüm olayının etkin soruşturulması gerekmektedir. İşkence suçunun işlenmesinde doğrudan ve dolaylı olarak yer alan kişilerin ve işkencenin üstünün örtülmesine sebebiyet veren herkesin yargı önüne çıkarılması; yine ölümün gerçekleşmesinde doğrudan ve dolaylı olarak rolü bulunan kişilerin ile ölüm sebebinin üstünün örtülmesine sebebiyet veren herkesin yargı önüne çıkarılması gerekmektedir. Bu konuda çabalarımız ve taleplerimiz devam edecektir.

MARDİN BAROSU BAŞKANLIĞI

19.09.2024